Hongkong en Israël blijken naar verhouding vruchtbare voedingsbodems voor ‘superondernemers’, die op eigen kracht een miljard of meer verdienen.
Superondernemers hebben zichzelf uit de goot naar extreme hoogten gewerkt. Denk aan Richard Branson (Virgin), Jeff Bezos (Amazon) of Georgio Armani (van het kledingmerk). Het zijn de mensen die op eigen kracht miljardair zijn gewonden.
Welk beleid levert de meeste miljardairs op?
Het Londonse Centre for Policy Studies heeft bijna duizend van zulke ondernemers in kaart gebracht, met behulp van de lijsten van ’s werelds allerrijksten van het blad Forbes. Ze komen uit 53 landen (er zitten drie Nederlanders tussen).
Het Centre wilde in kaart krijgen hoe overheidsbeleid deze toppers het beste kan ondersteunen. Vanuit de gedachte dat deze ondernemers vaak miljoenen banen creëren, en “waarschijnlijk biljoenen aan waarde voor de maatschappij hebben gegenereerd”, zegt het rapport.
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een ‘superondernemer’ moet voldoen. Je moet dus ten minste 1 miljard dollar hebben verdiend. En je mag dat geld niet hebben geërfd. Of een erfenis slim hebben vermeerderd.
Nederland nergens te bekennen
Hongkong en Israël hebben meer 'selfmade' miljardairs dan welk ander land dan ook, als je corrigeert voor grote van de bevolking. Nederland is nergens te bekennen.
Het Nederlandse belastingklimaat zou daar iets mee te maken kunnen hebben, suggereren de conclusies van het rapport. Want lage belastingen en weinig regelgeving leveren meer superondernemers op. Ook een goede rechtstaat helpt, vooral als nationale wetgeving het Britse recht volgt.
Dure studie loont
En een diploma loont toch écht: slechts 16 procent van de superondernemers heeft géén middelbare schoolexamen. Maar liefst 30 procent van de Amerikaanse superondernemers heeft bovendien een diploma van een Amerikaanse elite-universiteit, zoals Harvard, vergeleken met 1 procent van de totale bevolking.
Je eigen baas zijn is niet per se een pre. Mediterrane landen hebben veel mensen die niet in loondienst zijn, maar die landen brengen procentueel weinig superondernemers op. Volgens de onderzoekers hebben overheidsprogramma's die ondernemerschap stimuleren ook niet zo veel effect: overheden kunnen beter hun belastingen verlagen en aan deregulering doen.
Lees ook
Waarom zoveel Chinese miljardairs konijn zijn
Rijkste man van Brazilië zit in bier, burgers en ketchup
Bediende op een miljardairsjacht: dit staat je te wachten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl